maanantai 30. toukokuuta 2016

Intro – Kesä ja syksy Dushanbessa

Kuva: National Geographic (http://travel.nationalgeographic.com/travel/countries/tajikistan-guide/)
Taas mennään! Muutaman päivän päästä otan suunnaksi Tadzhikistanin pääkaupungin Dushanben, jossa asun seuraavat kuusi kuukautta. Vietän kesän ja syksyn harjoittelussa UNDP:lla, eli YK:n kehitysohjelmalla. Koska Tadzhikistan on varmaan aika monelle melko tuntemtonta aluetta, aion kirjoitella harjoittelusta ja elämästä Keski-Aasiassa, ja jakaa parhaita (ja huonoimpia) hetkiäni teille tätä kautta. Tästä samasta blogista löytyy myös kirjoituksia Pietarin vaihto-opiskeluni ajalta.

YK:n kehitysohjelma UNDP on "YK:n maailmanlaajuinen kehitysverkosto, joka toimii yli 170 maassa ja alueella. UNDP luo yhteistyötä eri maiden välille ja etsii paikallisia ratkaisuja globaaleihin ja kansallisiin haasteisiin yhdessä hallitusten ja kansalaisten kanssa. Se pyrkii elinolojen parantamiseen kaikkialla maailmassa". Tadzhikistanissa UNDP keskittyy ennen kaikkea köyhyyden vähentämiseen ja elionolosuhteiden parantamiseen. Työskentelen Suomen rahoittamassa Aid for Trade -projektissa, joka on osa UNDP:n suurempaa Communities programme -ohjelmaa. AfT-projektin tavoitteena on tukea osallistavaa kasvua vahvistamalla kaupankäyntiä ja paikallisten yrittäjien kilpailukykyä sekä tukea maan hallituksen pyrkimyksiä vähentää köyhyyttä. Kuulostaa siis oikein täydelliseltä harjoittelumahdollisuudelta! Hommassa yhdistyy talouspolitiikka ja entisen Neuvostoliiton alue – siis juuri ne, mihin olen opinnoissanikin keskittynyt.
Kuva: https://en.wikipedia.org/wiki/Tajikistan

CIMO järjestää haun kansainväliseen harjoitteluun kaksi kertaa vuodessa: helmikuussa ja syyskuussa. Hain helmikuun haussa ja maaliskuun loppupuolella tuli tieto, että hakemukseni oli lähetetty kohdeorganisaatiolle Tadzhikistaniin. Huhtikuun alkupuolella Dushanbesta otettiin yhteyttä ja pyydettiin haastatteluun. Pientä lisäjännitystä koko hakuprosesissa aiheutti se, että olin haastattelun aikaan Bishkekissä, Kirgisiassa. Siellä nettiyhteydet voivat olla melko epäluotettavia ja hitaita ja haastattelu oli tarkoitus toteuttaa Skypen välityksellä. Lopulta haastattelu tapahtuikin tavallisesti puhelimitse, sillä paikallisen sim-kortin hankkiminen oli helppoa ja haastattelijat soittivat minulle naapurimaasta Tadzhikistanista. Tieto valinnasta tuli huhtikuun lopussa, vain pari päivää haastattelukutsun ja itse haastattelun jälkeen.

Lähtöpäivä lähenee ja vihdoinkin kaikki käytännön järjestelyt alkavat olla kunnossa. Kaikki sujui melko vaivattomasti enkä ole oikein osannut stressata tai jännittää lähtöä. Lennot, viisumi ja matkavakuutus oli ihan rutiinihommia, rokotuksia ei tarvinnut ottaa enää Venäjän ja Kirgisian jälkeen, ja vuokralainenkin löytyi vaivattomasti koko kesäksi ja syksyksi. Eniten päänvaivaa on aiheuttanut matkalaukun sisältö. Dushanbessa on kesällä todella kuuma, mutta vaatteiden pitäisi olla myös peittäviä paikallisen tavan mukaan. Kiertelin Turun kirppiksiä ja löysin onneksi muutamia polveen ylettyviä hameita ja olkapäät peittäviä siistejä paitoja. Lisäksi paikan päällä asuvat suomalaiset suosittelivat ottamaan mukaan kunnon vaelluskamppeet, jotka onneksi löytyi vanhempien luota vaatekaapin perukoilta. Viimeiset hyttysmyrkyt ja aurinkorasvat täytyy vielä ostaa ennen lähtöä, mutta muuten kaikki alkaa olla kunnossa!

Tervetuloa seuraamaan seikkailujani Keski-Aasiassa!

Kuva: https://en.wikipedia.org/wiki/Tajikistan
Kirgisian maaseutua


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Oon seurannut sun seikkailuja Etelä-Afrikassa aktiivisesti. Kuulostaa mahtavalta!

      Poista