keskiviikko 31. elokuuta 2016

Matkakertomus Kirgisiasta ja Kazakstanista
Viime viikon olin lomalla töistä ja lähdimme saksalaisen ystäväni kanssa reissuun Kazakstaniin ja Kirgisiaan, jossa saimme myös kolmannen reissaajan mukaan matkaamme suoraan Saksasta. Lensimme Dushanbesta Almatyyn lauantaina ja lähdimme maanantaina taksilla kohti Bishkekiä. Olin sunnuntaina jostain kumman syystä kovassa vatsataudissa, mutta olo parani onneksi maanantaiksi ja pääsimme jatkamaan matkaa kohti Kirgisiaa. Tämä oli nyt toinen kerta, kun olin Kirgisiassa ja edellisestä kerrasta jäi niin hyvät muistot, että odotin reissua innoissani. Ensimmäinen kertani maassa oli siis viime keväänä, kun olin siellä Aleksanteri-instituutin opintomatkalla. Saavuimme Bishkekiin maanantaina iltapäivällä ja majoituimme tuttuun Interhouse-hostelliin. Hostellista vahva suositus kaikille, jotka suuntaavat Bishkekiin! Loistavaa palvelua, siistit huoneet ja suhteellisen suuri aamiainen.
Burana-torni
Tiistaiaamuna lähdimme autolla kohti Song Kol -järveä. Hostelli oli järjestänyt meille auton ja kuskin, joka kuskasi meitä ympäriinsä seuraavat pari päivää. Matkalla järvelle pysähdyimme Burana-tornilla ja järvelle saavuimme iltapäivällä. Song Kol on yksi kauneimmista ja rauhallisimmista paikoista, joissa olen koskaan ollut. Rannoilla oli muutamia kymmeniä jurttia, joissa paikalliset asuivat kesäkuukausina ja lisäksi useimmilla perheillä on ylimääräinen jurtta turisteille, joita kuitenkin oli järvellä vain kourallinen. Veimme tavarat jurttaan ja laitoimme lisää vaatetta päälle, sillä järvellä oli todella kylmää ja tuulista, vaikka esimerkiksi Bishkekissä oli ollut t-paitakelit. Majoituksen hintaan kuului kolme ateriaa päivässä ja ruoka oli uskomattoman hyvää (ja sitä oli myös todella paljon!). Illalla auringon laskettua kylmyys alkoi olla melko hyytävää, mutta onneksi olin tajunnut ottaa untuvatakin mukaan. Ei ehkä ensimmäinen asia, joka tulee mieleen 35 asteen helteessä Dushanbessa. Perheen isoäiti laittoi meille tulen kamiinaan ja jurtta lämpeni hieman, mutta silti koko yön sisällä oli aika kylmä. Nukuimme siis kolmestaan erillisessä jurtassa, kun perhe nukkui toisessa. Perheeseen kuului vanhempien ja isovanhempien lisäksi neljä tai viisi lasta.Perheen "turisti-jurtat"

Jurtan sisalla.Illallisella

Seuraavana aamuna heräsimme auringon noustessa. Järvellä oli muuten täysin hiljaista, mutta välillä kuului lehmien ammuntaa ja hevosten kavioiden ääniä. Maa oli kuurassa mutta ilma lämpeni nopeasti auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta. Aamiaisen jälkeen lähdimme muutaman tunnin ratsastusretkelle järven ympäristöön. Melko mahtava kokemus! Iltapäivällä jalat olivat väsyneet ja makoilimme auringonpaisteessa jurtan edustalla ja juttelimme perheen tyttärien kanssa. Lounaan jälkeen lähdimme ajamaan takaisin Bishkekiin. Järvi-reissu oli kaiken kaikkiaan todella edullinen. Taksi+kuski maksoi noin 110€ yhteensä (37€/hlö) ja samaan hintaan oltaisiin voitu olla reissussa kaksikin yötä. Majoitus+ruuat jurtassa maksaa noin 15€/yö ja hevosvuokra 4€/h tai 10€/koko päivä.


Jurtta aamuauringossa

Perheen lapset olivat innoissaan vieraista.Perheen aiti ja kaksi lapsista lahdossa hakemaan vetta.

Torstaina kiertelimme Osh-basaarissa, joka taitaa olla Keski-Aasian suurin basaari. Iltapäivällä olisin halunnut mennä kansallismuseoon, mutta se olikin remontissa. Kirgisiassa järjestetään tällä viikolla Nomadi-olympialaiset, joten joka paikassa oli rakennustyömaita. Perjantaina lähdimme takaisin Almatyyn, josta lentomme lähti takaisin Dushanbeen lauantai-iltana. Perjantaina ehdimme kuitenkin käydä vielä sushi-illallisella (7,5€/hlö!) ja lauantaina isossa kauppakeskuksessa ihmettelemässä tavarapaljoutta.

Qurut-juustoa basaarissa

Basaarin lihaosasto

Almatyn sushi-illallinen

Drinkeilla Almatyssa

Viimeisen aamun aamiainen
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti