Kuten jo viime postauksessa kirjoitin, elämä alkaa
vähitellen muuttua rutiininomaiseksi ja tavalliseksi ja sen takia
blogikirjoituksiakin tulee hieman harvempaan tahtiin. En ole nyt muutamaan
viikkoon käynyt viikonloppuisin Dushanben ulkopuolella ja viikotkin ovat olleet
töiden ulkopuolella melko tavallisia. Viime viikolla töissä oli kuitenkin todella
jännittävää, kun pääsin osallistumaan kansainväliseen vesi-aiheiseen
konferenssiin ja perjantaina vielä kansainvälisen nuorisopäivän
juhlallisuuksiin.
Tässä kirjoituksessa keskityn tavallisten kuulumisten sijaan ennen kaikkea matkustamisen
tärkeimpään osa-alueeseen eli ruokaan.
Pari viikkoa sitten työkaverini kutsui minut kylään ja pöytä oli koreana paikallisista herkuista. |
Tadzhikistanilainen ruoka on makujen puolesta melko
samanlaista kuin Venäjälläkin. Mausteina käytetään ennen kaikkea suolaa,
pippuria ja öljyä. Tadzhikistanin perinneruoka, kuten muidenkin alueen maiden,
on plov eli osh (eli suomalaisittain pilahvi).
Plovia syödään ympäri Keski-Aasiaa ja Venäjää, mutta se valmistetaan eri
alueilla hieman eri tavoin, joten makukin vaihtelee. Tadzhikistanilaisessa plovissa
on riisin lisäksi porkkanasuikaleita ja lampaanlihaa. Kaikki ainekset
sekoitetaan ja kypsennetään öljyssä yhdessä suuressa pannussa. Plov syödään
lusikalla yhdeltä suurelta lautaselta, joka on pöydän keskellä. Syömisvaiheessa
jotkut lisäävät lautaselle tuoreita kasviksia, kuten tomaattia ja kurkkua,
mutta en tiedä onko tämä yleinen tapa. Paikallisten mielestä plov on sitä
parempaa mitä enemmän siinä on öljyä, joten useimmiten lautasen pohjalle jää
sentin parin öljylätäkkö ruokailun päätteeksi. Lisäksi vaikuttaa siltä, että
muualla syöty plov ei koskaan vaikuta olevan ”oikeaa plovia”, vaan sitä ainoaa
oikeaa saa omasta kodista. Monta kertaa
olen saanut kutsun paikallisten kotiin syömään sitä ainoaa oikeanlaista plovia,
kun pöytään on tuotu jotain, joka ei heidän mielestään ole hyvää.
Plov eli osh eli pilahvi |
Toinen perinteinen ruoka on qurutob, joka on erikoista kyllä
kasvisruoka. Qurutobin pohjan muodostaa veteen liuotetut qurut-juustopallot, jotka
ovat kuivaa ja suolaista hieman fetan tyyppistä juustoa. Tämä juusto-vesiseos
maustetaan suolalla ja pippurilla ja laitetaan erityiseen puiseen
qurutob-astiaan. Nesteen päälle lisätään leipäsuikaleita niin, että neste
peittyy kokonaan. (Tästä en tosin ole ihan varma: voi olla että leipä laitetaan
astiaan ensin ja neste kaadetaan sen päälle.) Tämän jälkeen astiaan lisätään
sipulia ja tuoreita vihanneksia, kuten kurkkua ja tomaattia ja lopuksi vielä
yrttejä, kuten korianteria. Myös tämä ruoka syödään yhteiseltä isolta
lautaselta lusikalla. Qurutobin makua on hankala kuvailla ja meni hetki, että
makuun tottui. Ruoka on melko suolainen ja maku hieman pistävä juuston takia,
mutta tuoreet vihannekset ja leipä tasoittavat makua.
Qurutob |
Täällä syödään paljon valkoista leipää, jota myydään joka
kadunkulmassa. Pyöreää paikallista leipää kutsutaan leposhkaksi. Myös leipä
valmistetaan eri alueilla eri tavalla. Dushanben leipä on ilmavaa, mutta hieman
mautonta verrattuna esimerkiksi Iskanderkul-järvellä saamaani leipään.
Pohjoisessa leposhka taas on paljon tiiviimpää ja mielestäni siinä on vähemmän
suolaa kuin Iskanderkulin leivässä.
Leipää kirgisialaisessa basaarissa. Samantyylistä leipää myydään täälläkin joka paikassa. |
Käymme yleensä kavereiden kanssa lounaalla jossain
läheisessä kahvilassa. Lounaaksi syödään yleensä joko keittoa, salaattia tai
voileipä mutta myös muita vaihtoehtoja löytyy. Olen siis kahdessa eri paikassa
töissä ja toisessa on pieni työpaikkaruokala, josta saa hyvää ja halpaa ruokaa
helposti mutta toisessa paikassa joudumme menemään talon ulkopuolelle. Joskus
otan myös omat eväät mukaan mutta aika harvoin.
Yksi suosituimmista lounaskahviloista. |
Iltaisin syön usein vain jotain pientä kotona ja joskus myös
laitan ruokaa itse. En ole vielä ostanut kertaakaan lihaa kaupasta, sillä se ei
näytä kovinkaan houkuttelevalta. Sen takia yritänkin aina syödä lounaalla
paljon proteiineja, ettei illalla välttämättä tarvitse. Sen sijaan tuoreita
vihanneksia ja hedelmiä on helppo löytää kaupasta näin kesäaikaan mutta
ilmeisesti talvella tarjonta vähenee melkein nollaan. Usein, erityisesti
viikonloppuisin, menemme iltaisin kavereiden kanssa ravintolaan syömään. Täällä
on paljon erilaisia ravintoloita, joissa ruoka on jopa yllättävän hyvää. Dushanbesta
löytyy ainakin intialainen, turkkilainen, ukrainalainen, georgialainen,
arabialainen ja japanilainen ravintola. Täällä on myös muutamia trendikkäitä
kahviloita ihan kaupungin keskustassa. Lisäksi monet myös tilaavat ruokaa
kotiin, koska se on helppoa ja suhteellisen edullista. Täällä on myös palvelu,
josta voi tilata kerralla koko kuukauden ruuat ja ne toimitetaan valmiina
kotiovelle ennalta sovittuna aikana. Tilasin heinäkuussa ruuat kyseisen
palvelun kautta, mutta annokset olivat niin suuria, että jouduin heittämään
kuukauden aikana paljon pilalle mennyttä ruokaa roskikseen. Myös ennalta
tilaaminen tuotti ongelmia, koska piti ennalta arvioida milloin on kotona
valmiina vastaanottamaan tilauksen.
Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia saa kaupoista ja basaareista. |
Ruoka on täällä yleisesti ottaen yllättävän kallista ottaen
huomioon paikallisen palkkatason. Toisaalta täällä on muuten todella vähän
kohteita, joihin voi käyttää rahaa, joten ravintoloissa syöminen on perusteltua
ja mukavaa ajan(- ja rahan)käyttöä. Useimmat paikalliset luultavasti ostavat
erityisesti tuoretavarat basaarista, joissa hinnat ovat supermarketteja
selvästi alhaisempia. Olen itsekin käynyt basaarissa muutaman kerran ja sieltä
saa paljon tuoreita vihanneksia ja hedelmiä edullisesti. Sen sijaan liha ei ole
näyttänyt erityisen houkuttelevalta, sillä lihakimpaleita säilytetään
basaarissa roikkumassa suorassa auringonpaisteessa.
Pääsin käymään paikallisissa häissä, jossa oli pöytä koreana. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti