tiistai 5. heinäkuuta 2016

Tajik Tummy ja muita paikallisia erikoisuuksia

Kuukausi takana Tadzhikistanissa ja sen kunniaksi sain kauan odotetun (ja pelätyn) Tajik Tummyn vieraakseni. Hygienia ei ole täälläpäin huippuluokkaa, joten suurin osaa matkaajista saa jossain vaiheessa vaihtelevantasoisia vatsaoireita. Oireita voi ainakin aluksi lievittää pitämällä hygieniasta hyvää huolta, pesemällä käsiä usein ja välttelemällä tiettyjä elintarvikkeita. Jossain vaiheessa vatsatauti kuitenkin iskee, oli kuinka varovainen tahansa. Tajik Tummy on ainakin ulkomaalaisten keskuudessa suosittu, ja myös osuva, nimitys kaikenlaisille vastavaivoille, joista täällä kärsii. Kokemus sinänsä oli aika kamala: Pahin kokemani vatsatauti koskaan (myös muutaman vuoden takainen Intian vastaava jäi kakkoseksi), ilmastointi oli rikki ja kodin lämpötila lähenteli 40 astetta. Pari päivää meni sängyn pohjalla mutta eilen illalla elämä alkoi jo voittaa ja tänään olinkin jo töissä. 

Tässä vähän muita Tadzhikistanille ja Dushanbelle ominaisia erikoisuuksia:

Vesimelonit
Vesimelonikausi on parhaimmillaan ja meloneja myydään ihan joka kadunkulmassa. Joillain myyjillä on vain muutamia kappaleita myynnissä, kun taas useissa paikoissa kasat ovat valtavia. Lisäksi täällä on muutenkin tarjolla tuoreita hedelmiä hunajameloneista aprikooseihin ja persikoista greippeihin.
Taksit
Taksit eivät tiedä katujen nimiä eivätkä ainakaan talojen numeroita. Kuski ohjataan oikeaan suuntaan kertomalla joku päätepisteen lähettyvillä sijaitseva maamerkki, joka voi olla esimerkiksi ravintola, patsas tai hotelli. Sitten sieltä maamerkiltä kuski ohjataan oikeaan paikkaan kätevästi tyyliin ”tästä vasemmalla, vielä vähän eteenpäin, nyt oikealle, perillä ollaan!”. Dushanbessa on ainakin yksi taksinumero, josta auton voi tilata. Näissä Asian Express -takseissa on myös aina mittari päällä ja ilmeisesti saa myös toivoa naiskuskia, jos se tuntuu mukavammalta. Kadulta otetuissa takseissa matkan hinta pitää sopia aina etukäteen tinkimällä kuskin kanssa. Taksimatkustaminen on täällä suhteellisen halpaa, sillä yksi matka maksaa yleensä 15-25 somonia, eli 2-3 euroa. Parin ensimmäisen päivän jälkeen opin, että naisena kannattaa aina istua taksin takapenkille. Etupenkillä istuessa kuskit alkavat usein hieman liian tunkeileviksi ja kysyvät puhelinnumeroa ja haluavat nähdä uudelleen. Takapenkillä istuessa matka menee paljon mukavammin, kun ei tarvitse jutella kuskin kanssa.

Viemärit
Dushanben vaarallisin asia taitaa olla kannettomat viemärit, joita on täällä joka kadulla. Erityisen vaarallisia ne ovat iltaisin, jos katuvalot eivät ole päällä. Taskulamppu on oltava mukana aina!Ruokakauppojen myyjät
Täällä on muutamia todella hyvin varusteltuja supermarketteja, jotka ovat erityisesti expattien suosiossa, mutta suurin osa kaupoista on pikkuisia puoteja, joissa myydään vain juomia, leipää ja kuivatavaroita. Hedelmät, pähkinät, liha ja muu tuoretavara ostetaan yleensä basaareista tai kaduilta. Kaupoissa on aina todella paljon myyjiä. Ihan erilaista kuin Suomen Siwassa, jossa myyjää pitää odottaa 10 minuuttia kassalla. Esimerkiksi hedelmäosastolla myyjä nappaa valitsemani tuotteet ja käy punnitsemassa ostokset puolestani. Hassuinta oli, kun eräs miesmyyjä tarjoutui kantamaan ostoskoriani. Yritin ensin kieltäytyä kohteliaasti, mutta hän ei luovuttanut ja hän sitten kantoi koriani ympäri kauppaa, ja minä lapoin tavaraa koriin. Olihan se mukavaa mutta myös vähän naurettavaa. Lopuksi kassalla myyjät pakkaavat tavarat kasseihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti